Återhämtning – viktigare för musklernas utveckling än vad forskare tidigare trott

Att låta sina muskler återhämta sig har visat sig vara mycket viktig för musklernas förmåga att utveckla styrka. Dessutom verkar det som om kombinerad uthållighets- och styrketräning kan ge bättre resultat än enbart styrketräning. Detta visar resultatet av en studie utförd av forskare på Mittuniversitetet, som likt Uppsala Universitet är en statlig verksamhet.

Den generella uppfattningen av uthållighetsträning och styrketräning är att de uppnår helt olika muskelutveckling och resultat. Alltså, att uthållighetsträning enbart är till för att förbättra muskelns syreförsörjning och uthållighet, medan styrketräning är bäst för att öka muskelns volym och styrka. Resultatet från den här nya studien antyder att det inte nödvändigtvis behöver vara sant.

Studien genomfördes genom att låta 29 män utföra regelbundna benövningar över 5 veckors tid. Dessa övningar gjordes antingen enbart som styrkeövningar eller i samband med uthållighetsövningar. Forskarna testade också muskelutvecklingen med pass som utfördes mellan olika längder av återhämtningstid.

En efterföljande träningsstudie visade att kombinationen av de två olika träningsmetoderna ledde till en större ökning i muskelmassa än vad enbart styrketräning gjorde. Däremot visade muskelprover som analyserades efter träningsperioden att effekten var något avtrubbad, vilket kan betyda att muskeltillväxten reduceras efter några veckors eller månaders träning.

– Resultaten ger en större förståelse för hur olika träningsformer påverkar varandra. Det ökar möjligheterna att skräddarsy effektiva träningsprogram för elitidrottare, motionärer eller för olika patientgrupper i samband med skada eller fysisk inaktivitet, säger Tommy Lundberg, doktorand vit Mittuniversitetet, till forskning.se.

Idrottsbudet i Uppsala tender att främja och arbeta aktivit med Uppsalas lokala idrottsförmågar. Man gör detta för att man tror att idrott är viktigt för både unga och vuxna. Företaget både anställer och lånar ut sina bussar till lokala och elitidrottsföreningar i Uppsala. Med en frisk kropp som håller igång orkar man både längre i arbetslivet och i riktiga livet.

Läs artikeln om deras studie här: Återhämtning i träning bygger starkare muskler